Spill og leker som icebreakers

Brettspill og regelleker er ofte en trygg treningsarena for barn og unge med selektiv mutisme fordi det er en aktivitet uten spesielt krav til prat. Når tause barn og ungdom føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 

– Vi begynner alltid med å spille et spill for å «varme opp» med en aktivitet som har fokus utenfor «oss selv.»  

Her er en liste over spill som ikke krever tale: Alias, Villkatten, Gjett hvem, Tegn og Gjett, Uno, Kortspill, Øisteins dyreyatzy / Yatzy, Hangman og Battleship, Kims lek, Bildelotto

Andre aktiviteter: 

 1. Telle/benevne: Barnet og en voksen h*n snakker med kan telle eller benevne bokstaver/ukedager/måneder etter tur, mens en utvalgt person, som for eksempel familiemedlem eller venn, nærmer seg situasjonen gradvis. Her kan en også, dersom barnet mestrer det; telle forlengs og baklengs eller benevne ord utfra ulike kategorier (dyr, navn, mat, drikke osv).
   
 2. Lese sammen/turtaking: For eldre barn som kan lese, kan barnet og den voksne lese, eventuelt først samtidig og så etter tur; annethvert ord, setning, avsnitt mens for eksempel familiemedlem eller ven nærmer seg gradvis. 

Aktuelle apper: Blås ballonghelten, Sago Mini Doodlecast, Puppet PalsHD og Puppet Pals2, BookCreator, Talking Angela og Talking Tom, Talkin Pet/Snakkende kanin. Merk at noen apper er gratis, andre koster og noen har kjøpsmuligheter i appen. Les nøye før nedlastning. 

Tips for ungdom: For ungdom anbefales å kommunisere via apper som WhatsApp (16 års grense) eller Messenger (13 års grense).

Tips til voksne hvordan møte barn og ungdom med selektiv mutisme 

 1. Tenk at du som voksen har et ansvar for at barnet skal synes kontakten med deg er morsom, positiv og noe å se frem til. Det gjør man enkleste med ikke å stille verbale krav til barnet. Unngå å forhøre barnet, noe vi voksne gjerne gjør. Vi stiller så mange spørsmål til barn, noe vi aldri ville gjort til en voksen.
   
 2. Fortell historier i stedet for å spørre en hel del. Finn på aktiviteter der man ikke trenger å prate. Dersom barnet sitter og ser film når dere møtes, sett deg ved siden av og se sammen med barnet. Eller ta frem en bok og si at nå skal jeg lese for deg. Å spille bildelotto går også utmerket uten å prate. Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 
   
 3. Ikke føl at det er din oppgave å få barnet til å snakke. Og ikke ta tausheten personlig. Dette siste rådet er kanskje det såreste for nære familiemedlemmer og venner. Barnet vil, men tør ikke å snakke.

Similar Posts