Julegave.jpg

Julegavetips

Mange ønsker at familie og venner har mer kunnskap om selektiv mutisme. Vi har samlet et utvalg av bøker som fortjener plass under juletreet. 
Les også: Et gratis julegavetips
Utvalgte bøker om selektiv mutisme

Les også: Spill og leker som icebreakers

Tips til hvordan møte barn og ungdom med selektiv mutisme

  1. Tenk at du som voksen har et ansvar for at barnet skal synes kontakten med deg er morsom, positiv og noe å se frem til. Det gjør man enkleste med ikke å stille verbale krav til barnet. Unngå å forhøre barnet, noe vi voksne gjerne gjør. Vi stiller så mange spørsmål til barn, noe vi aldri ville gjort til en voksen.
     

  2. Fortell historier i stedet for å spørre en hel del. Finn på aktiviteter der man ikke trenger å prate. Dersom barnet sitter og ser film når dere møtes, sett deg ved siden av og se sammen med barnet. Eller ta frem en bok og si at nå skal jeg lese for deg. Å spille bildelotto går også utmerket uten å prate. Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 
     

  3. Ikke føl at det er din oppgave å få barnet til å snakke. Og ikke ta tausheten personlig. Dette siste rådet er kanskje det såreste for nære familiemedlemmer og venner. Barnet vil, men tør ikke å snakke.

Les også: Viktige forberedelser til julefeiringen