Kortstokk

Ice breakers

Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. Brettspill og regelleker er ofte en trygg treningsarena for barn og unge med selektiv mutisme.

- Vi begynner alltid med å spille et spill for å "varme opp" med en aktivitet som har fokus utenfor "oss selv."  

Vi har listet opp noen supre spill som ikke krever tale.

 • Alias junior

 • Villkatten

 • Øisteins dyreyatzy / Yatzy

 • Bildelotto

 • Kortspill

Erfaringsvis er spill en finfin aktivitet uten spesielt krav til prat. Og på full fart inn i julehøytiden anbefaler vi å ta med egne leker og spill som  kan fungere som icebreakers. 

Tips til hvordan møte et barn med selektiv mutisme i jula

 1. Tenk at du som voksen har et ansvar for at barnet skal synes kontakten med deg er morsom, positiv og noe å se frem til. Det gjør man enkleste med ikke å stille verbale krav til barnet. Unngå å forhøre barnet, noe vi voksne gjerne gjør. Vi stiller så mange spørsmål til barn, noe vi aldri ville gjort til en voksen.
   

 2. Fortell historier i stedet for å spørre en hel del. Finn på aktiviteter der man ikke trenger å prate. Dersom barnet sitter og ser film når dere møtes, sett deg ved siden av og se sammen med barnet. Eller ta frem en bok og si at nå skal jeg lese for deg. Å spille bildelotto går også utmerket uten å prate. Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 
   

 3. Ikke føl at det er din oppgave å få barnet til å snakke. Og ikke ta tausheten personlig. Dette siste rådet er kanskje det såreste for nære familiemedlemmer og venner. Barnet vil, men tør ikke å snakke.