Hvordan hjelpe barn med selektiv mutisme gjennom juleferien?

Høytiden er for mange mennesker forbundet med forventinger om lykke. I julen tilbringer vi ekstra tid med våre kjære, lager deilige måltider, koser oss med søtsaker og utveksler historier og gaver. For barn med selektiv mutisme kan imidlertid juleferien også være stressende. Det er fordi familiesammenkomster og fester kan legge mer press på barnet til å sosialisere seg, og barn med selektiv mutisme har store problemer med å snakke utenfor komfortsonen.

«Jeg har en onkel som jeg ikke møter så ofte. Men når jeg møter han, spør han alltid: Hvorfor snakker du ikke med meg? Det får meg til å føle meg enda verre. Både onkel og tante er hyggelige og morsomme, så jeg skulle ønske at jeg kunne.»* 

Utdrag fra boken: Hva kan jeg fortelle deg om selektiv mutisme? av Maggie Johnson og Alison Wintgens

I løpet av ferien, med alle de forskjellige menneskene, stedene og aktivitetene, er det vanlig at barn med selektiv mutisme føler seg overveldet. Noen kan uttrykke at de er bekymret eller ukomfortable, mens andre kan vise det gjennom sin oppførsel, med flere følelsesutbrudd, mer sutring eller klamring.

For å gjøre ferien mindre stressende og morsommere, har vi satt sammen noen nyttige tips.

  1. Forbered deg!
    Som foreldre er det viktig å tenke gjennom og planlegge hvordan de neste dagene og nettene vil være. Pakk med MANGE av barnets leker og planlegg å ta med noen premier for å forsterke alle de modige tingene barnet ditt skal gjøre. Skal dere sove borte er det ekstra viktig å pakke med trygge leker som kan være inngangsport til aktivitet med prat.

    En del av planleggingen din kan også inkludere å forberede andre. La familie og venner vite hvor engstelig barnet ditt er, slik at de vet hva de skal gjøre og hva de bør unngå. Gi dem også gjerne tips til hvordan de kan snakke til barnet/ungdommen. For eksempel fungerer åpne spørsmål som «så fint å se deg» bedre enn «hvordan har du det? «
     
  2. Sett realistiske mål
    Det er viktig å stikke fingeren i jorda for å avstemme forventinger. Du har kanskje en idé om hva du tror «bør» skje i løpet av ferien, men det er viktig å være realistisk og møte barnet ditt der det er. Å forvente at h*n skal snakke med søskenbarn h*n bare ser en gang i året kan rett og slett være for vanskelig, foreløpig. Å snakke til deg foran søskenbarn kan være et mer passende mål. Som foreldre bør dere jo forsøke å unngå å sette barnet i en situasjon der h*n med stor sannsynlighet mislykkes.
     
  3. Start forsiktig
    Barn med selektiv mutisme trenger tid til å varme seg opp. Dette kan du gjøre gjennom å sitte ved siden av barnet i huset ditt eller slektningens hus. Du kan til og med starte i bilen, på verandaen eller i et separat, stille rom. Få barnet ditt til å føle seg komfortabel i dette nye miljøet ved å rose, snakke rundt det h*n sier og fortsette å snakke innenfor barnets interesser mens du spiller et spill h*n liker. Unngå å stille spørsmål i begynnelsen, men etter litt tid kan du sakte spørre spørsmål direkte.
     
  4. Gi bekreftelser og oppmuntre til å fortsette
    Det føles alltid godt å vite at du blir forstått. Å bekrefte utsagn som «jeg vet at dette er vanskelig for deg» og «jeg forstår at du er nervøs,» kan betyr mye for barn med selektiv mutisme. Og så husk, ros, ros, ros og snakk, snakk, snakk! Det kan enkelt gjøres ved å si «Så fantastisk gøy det er å spille i dette rommet med deg!» og «Takk for at du fortalte meg det!«. Oppmuntringen kan være gode måter å forsterke snakkingen og få barnet til å føle seg bra.
     
  5. Strekk strikken
    Straks barnet mestrer å snakke i en situasjon, forsøk å overføre praten til en annen situasjon der du vet barnet kan være mer engstelig for å prate. Samtidig som du strekker strikken, er det viktig å ha retrettmulighet til f.eks et eget rom eller rolig område i huset. Husk også å legge inn pauser dersom du ser at barnet trenger det. Men ikke ta for lange pauser – det er viktig å få barnet ditt ut i sosiale situasjoner og holde engasjementet oppe. Hvis h*n snakker med ett medlem av familien, fortsett og introduser et annet sakte. Hvis h*n bare leker og gestikulerer, er det også greit. Møt barnet ditt der h*n er og nyt festen!
Hva er selektiv mutisme? De tause barna og hjelpen som nytter

Tips til hvordan møte et barn med selektiv mutisme

  1. Tenk at du som voksen har et ansvar for at barnet skal synes kontakten med deg er morsom, positiv og noe å se frem til. Det gjør man enkleste med ikke å stille verbale krav til barnet. Unngå å forhøre barnet, noe vi voksne gjerne gjør. Vi stiller så mange spørsmål til barn, noe vi aldri ville gjort til en voksen.
     
  2. Fortell historier i stedet for å spørre en hel del. Finn på aktiviteter der man ikke trenger å prate. Dersom barnet sitter og ser film når dere møtes, sett deg ved siden av og se sammen med barnet. Eller ta frem en bok og si at nå skal jeg lese for deg. Å spille bildelotto går også utmerket uten å prate. Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 
     
  3. Ikke føl at det er din oppgave å få barnet til å snakke. Og ikke ta tausheten personlig. Dette siste rådet er kanskje det såreste for nære familiemedlemmer og venner. Barnet vil, men tør ikke å snakke.

Similar Posts