En viktig fagsamling, også nasjonalt


Fagdag for selektiv mutisme i Oslo ble arrangert for andre året på rad og har blitt den viktigste møteplassen for medlemmer, fagpersoner og tillitsvalgte i Foreningen for selektiv mutisme.  – Det er veldig fint å møte ungdom, foreldre og fagpersoner, fastslår nyvalgt styremedlem Heidi Omdal. Hun jobber til daglig som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og har gitt ut flere bøker om selektiv mutisme.

Nærmere 50 personer var påmeldt kombinert årsmøte og fagdag som ble arrangert i Nydalen lørdag 9. mars. Her fikk deltakerne en rask gjennomgang av foreningens aktiviteter i året som gikk og et innblikk i planene som er lagt for inneværende år.  Dag Hellesund, leder i fylkeslag Hordaland, oppfordret medlemmene til å gå ut og opprette fylkeslag. 

Foreldrerollen og vedlikeholdsfaktorer
Heidi Omdal snakket om foreldrerollen. – Når hjelpeapparatet ikke er oppe, faller mye på foreldre, understreket hun. Videre påpekte Heidi viktigheten av å lage en tiltaksplan. - Det er her det ofte stopper opp for mange. Det kan være vanskelig å finne tiltak som gir effekt.

 

Hun fikk støtte av pedagogisk psykologisk rådgiver, Kathe Lundahl, som pekte på vedlikeholdsfaktorer. Hva er det som opprettholder tausheten? Og hva kan vi gjøre i de situasjonene der tausheten inntreffer?

Hennes råd var å forandre en ting av gangen.  - Sett krav, men la kravene være realistiske. Det er ikke forventet at den som unngår å snakke plutselig skal skravle med alle. Men han/hun kan kanskje begynne å prate med en venn eller lærer?

Åpenhet og forutsigbarhet
Det var bred enighet i forsamlingen om at forutsigbarhet og åpenhet er nøkkelord for å lykkes i kampen ut av tausheten. Det er lurt å informere klassen om situasjonen, og i forkant av bursdagsselskaper bør man også gi beskjed. Å gjennomgå barnehagens dagsplan kvelden før med barnet, viser seg også å være trygghetsskapende.  

Blant deltakerne var det flere som har hatt selektiv mutisme i oppveksten. En av dem pekte på at miljøskifte var utslagsgivende  for å komme ut av tausheten. 

 

I anledning fagdagen lanserte også Foreningen for selektiv mutisme en ny informasjonsbrosjyre og informasjonskort om tilstanden. Alle betalende medlemmer i 2019 vil få tilsendt dette per post. I tillegg jobber vi med å utvide informasjonsmateriellet med veiledningshefter for pedagoger i barnehage og skole, inkludert guider til praktiske øvelser. 

Nytt styre

Som del av årsmøtet ble også nytt styre valgt. I tillegg til Anne Klepsland Simonsen (leder), Laura K. Heier (nestleder) og Kine M. Eldholm (styremedlem) består det nye styret i Foreningen for selektiv mutisme av Dag Hellesund, Heidi Omdal og Marte Fredriksen.

Tips til hvordan møte et barn med selektiv mutisme

  1. Tenk at du som voksen har et ansvar for at barnet skal synes kontakten med deg er morsom, positiv og noe å se frem til. Det gjør man enkleste med ikke å stille verbale krav til barnet. Unngå å forhøre barnet, noe vi voksne gjerne gjør. Vi stiller så mange spørsmål til barn, noe vi aldri ville gjort til en voksen.
     

  2. Fortell historier i stedet for å spørre en hel del. Finn på aktiviteter der man ikke trenger å prate. Dersom barnet sitter og ser film når dere møtes, sett deg ved siden av og se sammen med barnet. Eller ta frem en bok og si at nå skal jeg lese for deg. Å spille bildelotto går også utmerket uten å prate. Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 
     

  3. Ikke føl at det er din oppgave å få barnet til å snakke. Og ikke ta tausheten personlig. Dette siste rådet er kanskje det såreste for nære familiemedlemmer og venner. Barnet vil, men tør ikke å snakke.

AKTUELT

KONTAKTINFORMASJON

 

Foreningen for selektiv mutisme

Styreleder Anne Klepsland Simonsen

Sødal Terrasse 13c, 4630 Kristiansand, Norge

 

E-post: selektivmutismenorge@gmail.com

 

Org.nr: 890 986 382 

Bankkonto: 1503 10 71159

VIPPS: 507180

  • Facebook Basic Black
  • Black Google+ Icon
  • Black Instagram Icon

Selektivmutisme.no kan ikke på noen måte gjøres ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder som er linket på eller til selektivmutisme.no sine nettsider. 

© 2019 Foreningen for selektiv mutisme