top of page
Julefeiring.jpg

Et juleønske

Julen er en sosial høytid som kan by på utfordringer for både store og små. Vi har satt sammen en liten guide for julen – slik at alle skal få gode opplevelser og føle seg akseptert.

«Jeg skulle ønske jeg kunne snakke helt vanlig med onkelen og tanten min. Jeg klarer å snakke med mormor på akkurat samme måte som jeg snakker med mamma og pappa, lillebror og storesøsteren min. Jeg kan snakke med mormor både når jeg er hjemme hos henne og hjemme hos oss. Jeg er ofte sammen med henne. Da jeg var liten, pleide hun å passe meg mens foreldrene mine var på jobb. Men med de andre i familien er det ikke så lett. Jeg syns det er veldig vanskelig å snakke med farmor og farfar, og jeg vet at pappa har lyst til at jeg skal begynne å snakke mer med dem.

Les også: Hvordan hjelpe barn gjennom julehøytiden?

 

Tips til familien før juleselskapet:

 • Gi beskjed i forkant til slekt og venner om hvordan situasjonen er. Send dem gjerne litt informasjon som forklarer hva selektiv mutisme er. Gi dem også gjerne tips til hvordan de kan snakke til barnet/ungdommen. For eksempel fungerer åpne spørsmål som "så fint å se deg" bedre enn "hvordan har du det? 

 • Vær ute i god tid når dere skal i juleselskap. Da får barnet/ungdommen tid til å bli trygg uten altfor mange rundt seg. 

 • Ha en plan for å lage trygge rammer for barnet/ungdommen. For eksempel kan dere spille et spill eller finne et eget rom der det gradvis kommer inn flere personer. 

 • Ta med egne leker og spill som kan fungere som ice breakers.

 • Legg gjerne inn gode pauser mellom juleselskapene. Vis forståelse og omsorg for barnet/ungdommen. Sosiale høytider er ekstra stressende for dem som sliter med å snakke.

Les også: Brettspill og regelleker som icebreakers

«Jeg har en onkel som jeg ikke møter så ofte. Men når jeg møter han, spør han alltid: Hvorfor snakker du ikke med meg? Det får meg til å føle meg enda verre. Både onkel og tante er hyggelige og morsomme, så jeg skulle ønske at jeg kunne.»* 

Utdrag fra boken: Hva kan jeg fortelle deg om selektiv mutisme? av Maggie Johnson og Alison Wintgens.

Les også: Julegavetips

Les også: 

Tips til hvordan møte et barn med selektiv mutisme
 

 1. Tenk at du som voksen har et ansvar for at barnet skal synes kontakten med deg er morsom, positiv og noe å se frem til. Det gjør man enkleste med ikke å stille verbale krav til barnet. Unngå å forhøre barnet, noe vi voksne gjerne gjør. Vi stiller så mange spørsmål til barn, noe vi aldri ville gjort til en voksen.
   

 2. Fortell historier i stedet for å spørre en hel del. Finn på aktiviteter der man ikke trenger å prate. Dersom barnet sitter og ser film når dere møtes, sett deg ved siden av og se sammen med barnet. Eller ta frem en bok og si at nå skal jeg lese for deg. Å spille bildelotto går også utmerket uten å prate. Når barnet føler at det ikke finnes noen krav, da kan det være at barnet tør å snakke. 
   

 3. Ikke føl at det er din oppgave å få barnet til å snakke. Og ikke ta tausheten personlig. Dette siste rådet er kanskje det såreste for nære familiemedlemmer og venner. Barnet vil, men tør ikke å snakke.

Les også: Do’s and don’ts i møte med ungdom som har selektiv mutisme

bottom of page