Historier fra virkeligheten

På denne siden deler vi historier fra virkeligheten. Noen er anonymiserte, mens andre velger å være åpne. Historiene skal gi et innblikk i hvordan det er å leve i og med taushet. Vi håper også at historiene bekrefter at du ikke er alene. Og at der er håp også i det mest håpløse.  

Har du en historie du ønsker å dele med oss? Ta gjerne kontakt. Vi er opptatt av åpenhet. Jo flere som deler sine erfaringer, desto mer kunnskap om selektiv mutisme. 
martefre.jpg

Hvorfor snakker du ikke?

Les den personlige historien til Marte Fredriksen. Den lille jenta som flyttet til Bodø. Gikk i barnehagen og pratet som en foss med mamma.  Helt til en dag da barnehagetanta tok mamma til side.

"Marte prater ikke."

Anne Olsen-Ryum.png

De tause årene

Jeg hadde akkurat fylt 50 da jeg kom over en artikkel på internett om en tilstand kalt selektiv mutisme. Artikkelen ga svar på spørsmål jeg hadde fortrengt i mange år, og plutselig var det som om jeg så oppveksten min på 70-tallet i et nytt lys.
 

Les Anne Olsen-Ryums historie om å vokse opp med selektiv mutisme. 

Martesmamma.png

Til foreldre med stille barn

Jeg er mamma til ei jente som fikk diagnosen selektiv mutisme i barnehagen. Hun var den stille jenta i barnehagen og gjennom hele skoleløpet. I dag er hun 22 år og er ikke den stille jenta lengre.

Les refleksjoner og råd fra mamma til jente 22 år.

Hannamedhesten_fotoavNRK.jpg

Jenta som blir stum

"Når jeg prøver å snakke om det kommer det ikke noe lyd. Det er som om jeg får en gigantisk klump i halsen. Jeg tror jeg er redd for å si noe feil, men jeg er ikke helt sikker."

Slik beskrives selektiv mutisme av Hanna på 14 år.