Boken om Mio som har selektiv mutisme

Kine Marthe Knutsen Eldholm har skrevet boken «Mio har selektiv mutisme». Denne boken er basert på en bok Kine lagde til sin datter som da var 4,5 år. Hun ba de ansatte lese den i samlingsstund i barnehagen.

Les boka for barn i barnehagen og småskolen

Da Kine hentet denne dagen, løp datteren mot henne og sa høyt foran en ansatt (for første gang): ”Mamma, det er en bok vi må kjøpe!”. To uker etterpå begynte datteren å snakke litt i barnehagen. Da hadde hun lest boken 7 ganger hjemme. Håper boka om Mio kan hjelpe og inspirere andre også. Last ned boka «Mio har selektiv mutisme» gratis her.

Ressurser som kan være hjelpsomme når du skal forklare selektiv mutisme: 


På de to siste sidene i boken om Mio som har selektiv mutisme kan du finne forslag til øvelse i samlingsstund:

  • Øvelse 1: Prøv å klemme dere på halsen med den ene hånden og snakk samtidig!  – Det er litt ekkelt og det kan kjennes ut som om man blir litt kvalm. Sånn kan Mio føle det når han skal snakke og kroppen ikke vil.
  • Øvelse 2: Alle kan gå litt rundt i rommet. Da jeg tar deg på skulderen og spør; «Hva heter du?»  Så skal du ikke svare, men du skal «fryse til is»! Og alle skal stå helt i ro som en statue til alle er tatt. Sånn kan det noen ganger føles for Mio når noen spør han om noe. At han stiver til og ikke klarer å svare.

Forslag til aktiviteter når du skal snakke med barna i barnehagen, skolen eller med foreldre: 

  • Spill inn en film hjemmefra der barnet snakker og viser frem huset sitt, leker, familiemedlemmer osv. 
  • La barnet lede spill eller leker med ikke-verbal kommunikasjon for å øke medelevenes forståelse (f.eks. mimelek, adjektivfortellinger). Dette kan gjøres i små grupper eller med hele klassen, alt etter hva eleven er komfortabel med. 
  • La barna i fellesskap diskutere frykt og hvordan frykt kan overvinnes.
    • Historien om larven som blir sommerfugl er en fin måte å vise endring på. En ressurs i klasserommet kan være å fargelegge tegneark med sommerfugl og larven.​

Flere nyttige ressurser: 

Målet med å forklare selektiv mutisme for andre barn, ungdom og voksne

Det viktigste er at de andre barna og deres foreldre skjønner at barnet med selektiv mutisme er akkurat som dem på mange områder. Gruppesamtalen kan dreie seg om hobbyer, kjæledyr, favorittfotballag, TV-serier og så videre for å vise at selv om barnet ikke snakker i barnehagen eller på skolen, er han eller hun som alle andre.

Similar Posts